KRAKÓW

Kraków, Polen

 

Krakau (Pools: Kraków [ˈkrakuf]?, Jiddisch: Kroke) is met 766.739 inwoners (juni 2017), na Warschau de grootste stad van Polen. 


De stad ligt aan de Wisła(Duits: Weichsel) in het zuiden van Polen en is de hoofdstad van het woiwodschap Klein-Polen (Małopolska). Het was tot 1609 de hoofdstad van Polen.

Krakau is een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Het wordt daarom wel het "Florencevan Polen" genoemd, en is volgens velen een van de mooiste steden van Europa. De stad kwam als een van de weinige steden in Polen bovendien ongeschonden de Tweede Wereldoorlog door.

Het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Krakau was culturele hoofdstad van Europa in 2000. Daarnaast geldt Krakau als een van de meest ongezonde steden van Polen vanwege de ernstige luchtverontreiniging.

Bron Wikipedia

Foto's


Auschwitz, Polen

 

Auschwitz was een verzameling van  concentratie-  en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de  Poolse  stad Auschwitz (Pools: Oświęcim) werden opgezet.

 

Het was het grootste van alle Duitse concentratie kampen en bestond uit Auschwitz I (Stammlager of basiskamp), Auschwitz II-Birkenau (Vernichtungslager of vernietigingskamp), Auschwitz  III-Monowitz (een werkkamp) en een aantal sub kampen.

Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen, waarvan het grootste deel werd vergast.

De naam Auschwitz is symbolisch geworden voor de vernietigings- en concentratiekampen van de nazi's die op vele plaatsen in Europa verschenen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Miljoenen mensen, merendeels Joden maar ook personen die tot andere etnische minderheden behoorden, evenals politieke gevangenen, zijn in dergelijke kampen om het leven gekomen. 

Bron Wikipedia